Witam, poważnie zastanawiam sie nad montażem folii w oknach mojego mieszkania, chciałbym jednak uzyskac porade w zakresie doboru. Mam okna typu skrzynkowego, tzn każde skrzydło a są ich dwa są rozdzielne. 1. W łazience, gdzie nie ma światła słonecznego - ekspozycja północna zachodzi konieczność ograniczenia wglądu do pomieszczenia z sasiedniej posesji- dot. szczególnie gdy zapalane jest światło.
2.Pokój z ekspzycją pólnocno-zach - drzwi balkonowe, ten sam typ okna co w łazience, zachodzi potrzeba ograniczenia wglądu z sasiedniej posesji, bez ograniczenia dopływu światła dziennego,
3. Pokój z ekspozycją południową- dużo słońca, szyby z uwagi na ich wiek maja szpecące je refleksy, które szczególnie w dni słoneczne są widoczne, nie ma potrzeby zasłaniania wglądu, gdyż nikt przed oknami nie mieszka, nie chcę też ograniczenia dopływu światła dziennego a jedynie ukrycie brzydkich szczegółów na szybach.
Prosze o ewentualne propozycje-sugestie- jakie folie zewnętrzne czy wewnetrzne. Nadmieniam, że ważnym jest, że ekspozycja południowa nie może ograniczać w nadmiarze promieni cieplnych a jedynie ich ograniczenie.
Jaką folię dobrać
-
marek
Re: Jaką folię dobrać
Do łazienki najlepsze będą folie matowe lub folie matowe dekoracyjne
w pozostałych dwóch przypadkach potrzebujesz folii delikatnie lustrzanych
które przepuszczają światło ograniczają wgląd do pomieszczenia z zewnątrz
oraz ograniczają nagrzewanie się pomieszczenia
możesz zastosować folie R30 Silver - masz okna skrzynkowe więc śmiało możesz zastosować folie wewnętrzną
w pozostałych dwóch przypadkach potrzebujesz folii delikatnie lustrzanych
które przepuszczają światło ograniczają wgląd do pomieszczenia z zewnątrz
oraz ograniczają nagrzewanie się pomieszczenia
możesz zastosować folie R30 Silver - masz okna skrzynkowe więc śmiało możesz zastosować folie wewnętrzną