folia czy rolety
-
Ania
folia czy rolety
Witam wszystkich
no cóż przyszła upragniona wiosna i w moim pokoju w biurze jest już gorąca mimo że na zewnątrz
jeszcze dość chłodno. Mocne słońce nagrzewa moje biurko -:)
proszę o podpowiedź czym lepiej ochronić się od słońca w biurze folią przeciwsłoneczną czy roletami
czy ktoś z was ma doświadczenia w tym względzie ?
pozdrawiam
Ania
no cóż przyszła upragniona wiosna i w moim pokoju w biurze jest już gorąca mimo że na zewnątrz
jeszcze dość chłodno. Mocne słońce nagrzewa moje biurko -:)
proszę o podpowiedź czym lepiej ochronić się od słońca w biurze folią przeciwsłoneczną czy roletami
czy ktoś z was ma doświadczenia w tym względzie ?
pozdrawiam
Ania
-
Rafał
Re: folia czy rolety
kiedyś u nas w biurze ze względu na upały zamontowano klimatyzacje, potem rolety i tak nadal było gorącą a od klimatyzacji mieliśmy "suche" powietrze więc na każdym stanowisku praktycznie postawiony był nawilżacz . jest to koszmar nowoczesnych biurowców , zamknięte pomieszczenia i ciągły szum działających urządzeń klimatyzacyjnych wentylacyjnych itp
po pewnym czasie zamontowano na szybach folie przeciwsłoneczne i dopiero wtedy rzeczywiście coś się zmieniło , klimatyzacja już nie była tak potrzebna, pracowała zdecydowanie mniej powietrze już nie była takie suche Ta folia rzeczywiście nam pomogła mamy u siebie w biurze sporo okien .
po pewnym czasie zamontowano na szybach folie przeciwsłoneczne i dopiero wtedy rzeczywiście coś się zmieniło , klimatyzacja już nie była tak potrzebna, pracowała zdecydowanie mniej powietrze już nie była takie suche Ta folia rzeczywiście nam pomogła mamy u siebie w biurze sporo okien .
-
romek
My z żonka mamy sypialnie na tzw poddaszu użytkowym, okna zamontowaliśmy już z roletami lecz w dni słoneczne i tak w sypialni od samego rano robiło się mega gorąco. Zgodnie z sugestią naszych przyjaciół zamontowaliśmy jeszcze folie na okna lecz taka prawie przezroczystą by wygląd szyby pozostał bez zmian . U nas folia invisible comfort sprawdziła się super .
Rolety służą głównie do zasłaniania się przed promieniowaniem słonecznym, lecz nie chronią przed ciepłem , można odnieść wrażenie że po opuszczeniu rolet jest mniej gorąco. wynika to z faktu że słońce po opuszczeniu rolet nie grzeje nas bezpośrednio lecz w pomieszczenie nadal się nagrzewa, ponieważ ciepło jest falą podczerwoną , jest to fala niewidoczna dla oka ludzkiego . Fale podczerwone czyli ciepło przenika do pomieszczania nadal i rozchodzi się po całym pomieszczeniu nagrzewając je. Dlatego pomimo opuszczonych rolet w pomieszczeniu nadal jest gorąco.
Folie przeciwsłoneczne natomiast ograniczają dostawanie się promieniowania podczerwonego czyli ciepła do pomieszczenia a tym samym ograniczają przegrzewanie się pomieszczenia.
Czyli jeśli chcemy ograniczyć nagrzewanie się pomieszczenia - to montujemy folie przeciwsłoneczne
jeśli chcemy tylko zasłonić się przed słońcem to montujemy rolety
Folie przeciwsłoneczne natomiast ograniczają dostawanie się promieniowania podczerwonego czyli ciepła do pomieszczenia a tym samym ograniczają przegrzewanie się pomieszczenia.
Czyli jeśli chcemy ograniczyć nagrzewanie się pomieszczenia - to montujemy folie przeciwsłoneczne
jeśli chcemy tylko zasłonić się przed słońcem to montujemy rolety
-
Ola
Zamontowaliśmy rolety i nadal gorąco . Jeśli rolety to tylko zewnętrzne wtedy ciepło nie dotrze do naszego mieszkanka -:)
Ja zdecydowanie jestem za folią. Zarówno ze względów estetycznych, jak i użytecznych. Sama mam problem z mocnym nagrzewaniem się pomieszczeń i w tym miesiącu chcę założyć folie jeszcze zanim na dobre zaczną się upały.
-
Ania
zdecydowałam się na dwa w jednym czyli folia przeciwsłoneczna w rolecie
www.foliedorolet.pl
www.foliedorolet.pl
Wydaje mi się, że folia to dobre rozwiązanie, jeśli nie zależy nam tak bardzo na widoku z okna... Ochroni przed słońcem i ciepłem i też są folie, które mają właściwości przeciwwłamaniowe.
rolety przepuszczą trochę swiatła , lub grybsze, że nawet ciemno robi się w pokoju 
u mnie folia sie faktycznie sprawdziła lepiej, mam wrażenie ze wpuszczała mniej ciepła i słońca niż rolety przez co bylo chlodniej w pomieszczeniu